Az elektronikus fizetés egyre nagyobb teret hódít

Az elmúlt évek történései jelentős hatással voltak a kiskereskedelemre. A kényszerű boltbezárások leginkább a legkisebbeket érintették, miközben az üzletláncok közül is látthattunk számos bezárásokat.

 

A boltok és üzletek költségeinek optimalizálása kulcskérdés.

Amíg a beszerzés vagy az üzlethelyiség fenntartásának költségeire vonatkozóan a boltvezető ráhatással bírhat, addig számos törvény által kötelezően előírt eszközök használatát nem kerülheti el. Ilyen az online pénztárgép és a hozzá csatlakoztatott bankkártya elfogadó terminál, mely minden szempontból megfelel a 2021. január 1-től érvényes szabályozásnak, miszerint minden online pénztárgépet használó kereskedőnek, szolgáltatónak kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani a vásárlóknak. Azt látjuk, hogy ezen eszközök és megoldások esetében különösen széles a választék, ráadásul általában átláthatatlan költségekkel, amelyek sokszor meglepően magasra rúghatnak. A kereskedő nem biztos, hogy mindig tudja, hogy mire mennyit is kell fizetnie és hó végi számlákon szembesül vele.

 

Jó dolog az elektronikus fizetés, még akkor is, ha pénzbe kerül.

Minden kutatásban azt látjuk, hogy a vásárlók a termékek megválasztásakor ugyan tudatosabban választanak, a bankkártyával történő fizetési esetében mégis magasabb az impulzus vásárlások aránya és hajlandóak többet vásárolni. Mivel a fizetéskor a pénz nem közvetlenül a vásárló kezéből történik, a költés-élmény helyett sokkal inkább a megszerzés öröme van jelen, ami alapvetően segíti a vásárlási élmény fokozását.

 

Az rendben van, hogy a kereskedő fizet azért egy banknak, vagy más pénzügyi szolgáltatónak, hogy elfogadhasson bankkártyát, de kap ezért más hozzáadott értéket is?

Azon túl, hogy kimutathatóan magasabb a vásárlói kosár értéke, az elektronikus fizetési megoldások a legbiztonságosabbak. Itt nagyon komoly jogi és pénzügyi biztonsági feltételeknek kell megfelelni, nem lehet csak úgy bárki pénzügyi szolgáltató, nem kaphat bárki engedélyt. Pláne nem olyan, aki ezeket a vásárlások során keletkező tranzakciós adatokat meg is mutatja a kereskedőnek, történjen az a vásárlás a pénztárgépen, a POS terminálon vagy a webshopban. Az eszközökön felül mi ezt a hozzáadott értéket adjuk Magyarországon és már Lengyelországban is.

 

A nehezen kiszámítható időszakban az első és legfontosabb, hogy legalább naprakészek tudjunk lenni.

Sok éve fejlesztünk egy olyan rendszert és egy ráépülő megoldást, ami a pénztárgépet, a POS terminált és a webshopot összekapcsolja és átjárhatóvá teszi. Ezt mi SmartPortal-nak, hívjuk, amely egy biztonságos felület a kereskedő számára, amely minden tranzakciót megmutat és pénzügyi szolgáltató révén biztonságos is. Így a kereskedő pontosan látja majd és nyomon tudja követni, hogy miből mennyit vásároltak, vagy melyik termék fogy a legkevésbé. Ez kulcskérdés a készletek optimalizálása és a trendek megértése szempontjából. Mindezt készletkezelési megoldással is támogatjuk a SmartPortal-ban. Ilyen valós idejű információkból lehet megtalálni a bevételekre hatással bíró történéseket.

 

Egy új megoldás, de ez is pénzbe kerül. A költségekről beszéltél korábban. Mégis, miért jó ez bárkinek is, hiszen Ti is csak egy újabb szolgáltató vagytok akkor nem?

Ma egy kereskedőnek több szolgáltatóval is kapcsolatban kell lennie, ezekkel szerződni, kapcsolat tartani és persze fizetni. Külön a pénztárgépre, külön a bankkártya elfogadásra, ha webshopja van, akkor ott is bejön egy harmadik szolgáltató, plusz oda is elő kell fizetni az online fizetésre egy szolgáltatóval. Ez sok munka, átláthatatlan, ráadásul drága is tud lenni.

Mi abban gondolkodunk, hogy a lehető legkevesebb irányba kelljen a kereskedőnek figyelnie és a lehető legkedvezőbb költségek mellett. Nyilván sokkal olcsóbb tud lenni egy megoldás, ha kompakt módon egy szolgáltatóval oldjuk azt meg.

Nálunk a kereskedő mindent el tud intézni egy helyen: pénztárgép, POS terminál, mára okostelefonra letölthető, havidíjmentes SoftPOS alkalmazásunk is van, és a webshopot is elindíthatja akár online távolról, vagy közvetlenül a kollégáink segítségével. Mindezt olyan költségen, mintha máshol csak egy bankkártya elfogadást igényelt volna. Jóval többet adunk és ez nekünk is jó, mert személyes kapcsolatot tudunk kialakítani a boltosokkal és az ő visszajelzéseikkel tudjuk folyamatosan tökéletesíteni és továbbfejleszteni az eszközöket és a SmartPortal-t is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy fejlesztéseket automatikusan odaadjuk minden kereskedőnek, így minél több kereskedő használja a megoldásainkat, annál többet profitálhatnak is belőle, ahogyan időben kikerülnek az újabb funkciók.

 

Ez már kicsit olyan, mint, ahogyan elképzelem a jövőt és a mesterséges intelligenciát.

Igen, így is gondolkodunk. Évtizedek óta dolgozunk az elektronikus fizetésekkel, a kezdetektől látjuk, hogy hogyan fejlődik a kereskedelem és az iparág. Számos olyan jövőbeni fejlesztésünk zajlik, ami közelebb hozza a jövőt. Ilyen a fizetési megoldások továbbfejlesztése, vagy az open banking, ami lehetővé teszi, hogy a SmartPortal legyen a pénzügyi központ a kereskedőnek, mivel ősztől már itt is láthatóak lesznek a bankszámla forgalmak. Elég lesz csak egy SmartPortal. :)

 

Említetted a webáruházat is, mint a megoldás része. Hogy is van ez?

Az elektronikus kereskedelem Magyarországon továbbra is virágkorát éli, amely az egyértelmű pandémia-helyzet mellett a kényelmi és vásárlási szokások megváltozását is jelzi - ezzel egyébként követi a más országokban jellemző iparági növekedést.

A megoldásunk része volt már indulásunkkor is, hogy a webshop megléte egy kereskedő életében lassan elengedhetetlen. Ha már megoldottuk, hogy minden fizikai fizetési helyen előforduló eszköz adatait megmutatjuk a kereskedőknek (pénztárgépen a boltban, futárnál a POS terminállal vagy a SoftPOS alkalmazással), akkor miért ne tehetnénk meg ezt a webshopból érkező vásárlások esetében is. Ezért a SmartPortal megoldást tovább gondoltuk, így ez a felület ad otthon a webshopnak is, és innen menedzselhető a webshop maga is.

Ez a kompakt szolgáltatás így egyben képes megoldani a fizikai és online kereskedelem nyomon követését a kereskedő számára, amely egyúttal hatalmas ziccert is ad: az is kideríthető az adatok alapján, hogy melyik termék fogy jobban a boltban és a webshopban anélkül, hogy táblázatokat és riportokat kelljen olvasgatni hozzá.

 

Ez akkor egy multiplatform megoldás végül is?

Igen. A fizikai és online kereskedelmi tevékenységet kapcsoltuk össze. Mivel a pénztárgépünk folyamatos kapcsolatban van a SmartPortal-lal, ezért akár több bolt tranzakciós adatai is látszanak, összevetve a webáruházas értékesítési teljesítményekkel. Így lehet optimalizálni a készleteket, figyelni a szezonális trendeket, árukapcsolásokat kialakítani, vagy bármit. Ha a kereskedő tudja - valós időben, nem egy-két hónappal később a könyvelőtől -, hogy milyen eladások vannak az üzletében, akkor tud jó döntéseket hozni árukapcsolásról, akciókról stb.

Sőt, ha több kasszája van például, akkor az ezeken rögzített termékeket akár a SmartPortal segítségével távolról is tudja árazni, kezelni.