NTAK regisztráció hamarosan

Mi az, hogy NTAK?

Minden vásárlásról adatot kell szolgáltatni a vendéglátóhelyeknek az NTAK, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

 

Hogyan működik az NTAK?

Ez a digitális platform lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. A szálláshelykezelő szoftvereken keresztül közvetlenül érkező adatokból elemzések készülnek a turisztikai szakma támogatásához szükséges adatvezérelt döntések kialakításához.

 

Mikortól lesz kötelező az NTAK?

2023. január 1-jén indul a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatása az NTAK felé. Európában elsőként magyarországon valósul meg a turisztikai szektorban történő teljes digitalizáció.

Az NTAK elindulásához szoftverek fejlesztésére van szükség, hogy a szálláshelykezelő, vendéglátó és jegyértékesítő rendszerekkel kapcsolódni tudjon. Most ezen dolgoznak az ilyen rendszerek üzemeltetői. Lesz olyan pénztárgép (SmartKassa) is, ami szintén össze lesz kapcsolva az NTAK-kal, hogy egyszerűsítsük az életedet.

 

Hogyan kapcsolódik az NTAK a SmartKassa online pénztárgéphez?

A PSC CEE Kft. folyamatosan azon dolgozik, hogy megkönnyítsük az NTAK regisztrációra kötelezett ügyfeleink adminisztrációs terheit.

A SmartKassa online pénztárgépünk lesz az első olyan all in one fiskális eszköz, ami nem csak beépített Adóügyi Ellenőrző Egységgel, nyomtatóval és POS terminállal rendelkezik, hanem lehetőség nyílik NTAK regisztrációra is. Az adatszolgáltatás a pénztárgépen történik, kényelmesen, automatikusan. Folyamatosan dolgozunk a fejlesztéseken, hamarosan kész is! :)

 

Hozzuk ki belőle a legtöbbet, ha már kötelező…

Ha már egyszer muszáj, előírták és nem elkerülhető az NTAK. Gondoljunk rá úgy, hogy hogyan tudjuk a javunkra fordítani?

Ha van olyan megoldás, mint a SmartKassa online pénztárgép, amely képes lesz NTAK regisztrációra is, ráadásul raktárkezelés, egyszerűsített számlázás és valós idejű forgalmi riportok elérhetőek, akkor ezt kell megvenni. Egyszerű megoldás mindenre, egy eszközzel.

 

Miért kell az NTAK?

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás. a turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz.

 

Milyen adatok kerülnek az NTAK-ba?

Az NTAK-ba az egyes szálláshelykezelő, vendéglátó és jegyértékesítő szoftverekből kizárólag statisztikai adatok érkeznek. A rendszer semmilyen személyes adatot nem fogad be, nem rögzít, és nem tárol. A beérkező adatok alapján az egyes szolgáltatásokat igénybe vevők az NTAK-ban semmilyen módon nem beazonosíthatóak.